Niet iedereen staat erbij stil dat we allemaal ouders hebben. En datgene wat je geleerd hebt van je ouders, wordt ook weer doorgegeven aan je kinderen. Het kan ook zijn dat je volledig de andere kant overbrengt aan je kinderen, omdat je de overtuiging hebt dat “Zoals mijn ouders me hebben opgevoed, zo zou ik het nooit doen!” Hierdoor ben je eigenlijk bezig met een reactie op je ouders die je op je kinderen projecteert. Maar hoe vind je de balans hierin? Met gezinstherapie of coaching kan je dit eens goed onder de loep nemen! 

Iedereen heeft ouders

Meestal kies je ook een partner uit die veel lijkt op je vader of moeder. Wanneer je bent opgevoed door liefdevolle ouders, die duidelijk waren in het stellen van grenzen, je hielpen bij het maken van keuzes en je voldoende eigenwaarde meegaven, dan zal je ook op deze manier je partner kiezen. Maar wanneer dat niet gebeurd is en je misschien niet zo’n hele goeie herinneringen aan je vader of moeder hebt, dan zal je vanuit die manier van opvoeden, ook je partner kiezen. Omdat je als mens soort van ‘geprogrammeerd’ bent door je ouders, is het lastig het anders te doen als dat beter voor je zou zijn.

Dit zijn dus allemaal onbewuste processen. Het vraagt om inzicht in gedrag van ieder uit het gezin om deze onbewuste processen boven water te krijgen. Vaak verklaart dat al heel wat dingen die in het gezin gebeuren. Vooral als het niet zo lekker loopt binnen het gezin. 

Wil je ook meer inzicht krijgen in deze onbewuste processen om daarmee bepaalde problemen binnen je gezin op te lossen? Dan gaan we samen kijken naar jouw gezin van herkomst en je huidige gezin. Zie het als het bewandelen van jouw gezinspad op weg naar een gezinsleven waarin ieder van het gezin zich gehoord en begrepen voelt. Dit doen we op verschillende manieren: binnen en buiten. Binnen aan tafel of in een ruimte waar we inzichtsoefeningen kunnen doen; buiten terwijl we wandelen waarbij we onderweg wat inzichtsoefeningen doen. Op deze manier bekijken we de dynamiek binnen jouw gezin op verschillende manieren. 

Wil jij met je gezin het pad bewandelen om met gezinstherapie of coaching inzicht te krijgen in bepaalde problemen en deze ook op te lossen? Ga dan naar het contactformulier om kennis te maken. 


Gezin van herkomst is van belang in gezinstherapie. Hier is een tekening van opa en oma, met voor hen een vader en moeder (kinderen) die weer hun kind vasthebben.
Gezin van herkomst

Jouw Gezinspad – Therapie en coaching