Wie ben ik? Altijd een leuke vraag!
Het gedrag, gedachten en gevoelens van de mens hebben me altijd geïntrigeerd. Dit is ontstaan door mijn gezin van herkomst dat nogal veel ingewikkelde dynamieken kende. Naarmate ik ouder werd, ben ik de ontwikkeling van baby tot volwassene als een wonderlijk proces gaan zien. Hoe een mens zich ontwikkelt, hangt van vele factoren af. Het gezin waar je in op bent gegroeid, speelt hierin een grote rol. 

Mijn eigen gezinspad

Ik ben Yvette Boltze, geboren in Leidschendam en woon sinds 1995 in ‘s-Hertogenbosch, waarvan sinds 2012 in Empel/’s-Hertogenbosch. Sinds ongeveer mijn 18de heeft de psyche van de mens me geïnteresseerd. Ik heb echter toendertijd een hele andere studie gekozen, namelijk op de HAS (Hogere Agrarische School) waar ik Milieumanagement in de tuinbouwsector heb gestudeerd. Natuur en milieu was en is namelijk ook iets waar mijn hart ligt.

Naarmate de jaren vorderden ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de psychologie en dan met name de dynamieken binnen een gezin en het effect op kinderen hiervan. Niet alleen op dat moment van het kind zijn zelf, maar ook op het verdere verloop van het leven van een kind. Het was vooral een zoektocht naar allerlei antwoorden op vragen om te begrijpen hoe ik in elkaar zat en hoe bepaald gedrag zich is gaan ontwikkelen. 

Hoe meer ik me erin verdiepte, hoe meer het me boeide. Vanuit die interesse voor de mens ben ik in 2009 naar Kenia gegaan om te zien hoe het leven van kinderen in weeshuizen daar is en de manier waarop kinderen zich staande houden, terwijl het vangnet van ouders fysiek en emotioneel gedeeltelijk of geheel verdwenen is. Een nieuwe wereld ging voor me open en zonder plan richtte ik stichting Kumbatio in 2010 op. Iets voor kinderen betekenen en op die manier voor de wereld was voor mij een belangrijke zingeving in mijn leven. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds mijn passie.  

“Vooral om mijn eigen gezin van herkomst te begrijpen. Ik vreet  de  letters uit de boeken op! “

Tussen de jaren 2000 en 2010 heb ik vele tientallen psychologische boeken gelezen, zoals ‘Codependent no more’, ‘De liefdesladder’, ‘De innerlijke criticus’, ‘Cognitieve gedragstherapie’, ‘Behandeling van hechtingsproblemen’ en ‘Narcisme te lijf’. Vooral om mijn gezin van herkomst te begrijpen. Ik vreet de letters uit de boeken op! Ook heb ik altijd mensen geobserveerd binnen en buiten gezinnen. Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillend gedrag. 

Nadat in 2017 mijn moeder overleed, ben ik de opleiding ‘Gezinstherapie’ gaan doen. Vervolgens ben ik de opleiding ‘Psychosociale Basiskennis’ gaan doen om meer kennis op te doen over psychologie, psychiatrie, anatomie en pathologie en hoe deze vakgebieden met elkaar samenhangen.

Na het overlijden van mijn vader, één jaar later, wist ik het zeker: ik wil iets betekenen voor gezinnen met problemen waar kinderen bij zijn betrokken! Ik werd steeds enthousiaster over alle materie hierover. Boeken hierover vreet ik dan ook zowat op. Het werd mij steeds duidelijker dat ook mijn vader en ook mijn moeder, een vader en moeder hebben gehad met een bepaalde opvoeding. Een mens kan niet meer geven dan hij gekregen heeft van zijn ouders en dat heeft geïnternaliseerd. Een veilige hechting en liefdevolle opvoeding zijn van onvoorstelbaar groot belang voor de rest van je leven.

Zo waren ook mijn beide ouders getraumatiseerd, allebei vanuit een volledig verschillende achtergrond: mijn vader door de jonge dood van zijn moeder en vervolgens het terecht komen in een Jappenkamp in Indonesië; mijn moeder door een vreselijk tekort aan liefde van haar moeder door de situatie van een winkel in beddengoed, handdoeken, kleding, speelgoed en kantoorartikelen waar voorrang aan werd gegeven en het hebben van een zusje die het syndroom van Down had waar alle aandacht naar ging. Zo loopt de lijn verder en die is terug te zien in mijn logo van de keltische knoop die symbool is voor familie: steeds maar doorgaande wikkelingen. 

Je kan terugkijken op je opvoeding met veel bitterheid en wrok, maar daar is niemand mee geholpen. Je kan er ook een positieve draai aan geven en dit zien als jouw kracht om er iets moois mee te doen voor anderen. 

En voor dat laatst heb ik gekozen.

Na de eerste 2 opleidingen, ben ik meerdere cursussen gaan volgen in: 

  • De kracht van hechting 
  • Basisopleiding Systemische kindercoach
  • Acceptance & commitment therapy
  • Transactionele Analyse
  • Intakegesprekken gezinscoach


En er zullen er zeker meer volgen! 

Jouw Gezinspad is officieel!

Per 1 januari 2022 is Jouw Gezinspad officieel opgezet voor gezinnen en individuelen, liefst buiten in de natuur, maar kan ook binnen! Wil jij ook graag meer begrip krijgen voor jouw gezin, je kinderen, je partner en/of jezelf? Ga dan naar het  contactformulier om je aan te melden of een vraag te stellen om een mooier leven te creëren! 

Jouw Gezinspad – Therapie en coaching