Het is niet altijd even makkelijk om als kind of jongere in je eentje binnen een ruimte te praten met je therapeut of coach. Soms is het echt makkelijker en levert het zelfs meer op als je met leeftijdsgenoten buiten bent en samen bepaalde opdrachten uitvoert en hier over napraat met elkaar. Op deze manier zie je dat je niet alleen rondloopt met problemen en je kan elkaar ook nog eens helpen! Dus lekker naar buiten op avontuur naar jezelf!
De eerste stap is de moedigste stap!
De stap zetten richting een therapeut of coach is als ouder of jonger al een hele moedige. Sterker: de eerste stap is de moedigste stap! Je vraagt je misschien wel af of je de enige bent die rondloopt met de problemen die jij ervaart. Of je denkt dat je het zelf op moet lossen. In een groep blijkt al snel dat je zeker niet de enige bent en dat je het allemaal spannend vindt om jouw gedachten en gevoelens te delen. Om het wat luchtiger te maken, noemen we het de kinder- & jongerenclub. Een naam mag nog verzonnen worden! Maar één ding staat vast: we gaan lekker naar buiten op avontuur naar jezelf!
Door bezig te zijn, voel je je meer op je gemak
Hoe ik dat dan aanpak? Door bezig te zijn, voel je je meer op je gemak. Zeker als je lekker buiten bent. De groep die bestaat uit dezelfde leeftijdsgenoten krijgt een opdracht of meerdere opdrachten. Je gaat dit met elkaar doen. Soms splits ik het groepje op in 2 groepjes, zodat je de aanpak met elkaar kan vergelijken. Terwijl alle deelnemers zich inzetten om te werken aan de opdracht, gebeurt er een heleboel: je gaat met elkaar overleggen, de een treedt naar voren, de ander trekt zich terug, er ontstaat misschien onenigheid of wie weet, is er iemand in de groep die dit goed weet aan te pakken. Zo leer je van elkaar.
Na de uitvoering van de opdracht komen we bij elkaar en komt iedereen aan de beurt om te vertellen hoe je het hebt ervaren. Van daaruit bekijken we waar jij tegenaan loopt en bespreken we hoe we dat kunnen verbeteren.
Wat doe je in zo’n groep precies?
De opdrachten die elk groepje krijgt, zorgen ervoor dat elk van het groepje iets van zijn eigen problemen erin herkent. Bijvoorbeeld: je loopt een stukje door het bos en plotseling is het pad geblokkeerd door een omgevallen boom. Je kan er niet zomaar overheen stappen. De één zegt dat hij/zij toch eroverheen wil, de ander zegt dat dat niet mag, weer een ander durft er niet overheen waarop iemand anders reageert dat je je niet zo moet aanstellen, waardoor weer iemand anders voorstelt om het anders op te lossen.
Het lijkt een eenvoudige opdracht, maar het kan veel teweeg brengen. Hier gaan we met elkaar over napraten en onderzoeken we met elkaar wat er aan de hand is waardoor je niet lekker in je vel zit. Bij kinderen tot en met 12 jaar worden de ouders altijd op de hoogte gehouden.
Welke problemen kan je hiermee aanpakken?
Met dit soort opdrachten kan je afhankelijk van de leeftijdsgroep, de volgende problemen aanpakken:
- onzekerheid
- pesten (gepest worden of pester zijn)
- laag zelfbeeld
- verdriet
- eenzaamheid
- boosheid
- veel piekeren
- zelfvertrouwen
- je buitengesloten voelen
- moeilijk de waarheid durven zeggen
- niet je grenzen durven aangeven
- omgaan met verlies van iets of iemand
- en nog meer van dit soort zorgen en problemen
Mochten er dieperliggende problemen aan het licht komen, of weet je dat als ouder van tevoren, dan verwijs ik je door naar een psycholoog. Denk dan aan autisme, verslaving, eetstoornissen en andere officiële diagnoses.
Het avontuur aangaan?
Denk je dat jouw kind of dat je als jongere dit avontuur aan wil gaan, om ervoor te zorgen dat je lekkerder in je vel zit? Meld je dan aan voor een gratis kennismakingsgesprek en om te bekijken bij welke groep je kan worden ingedeeld. Meer informatie hierover vind je onder ‘Kinder- en jongerenclub‘.
No responses yet